Leuvens gemeenteraadslid
Kruimelpad
N-VA blijft zich verzetten tegen peperdure aankoop Interleuvengebouw. Dit college heeft een gat in de hand.
De stad Leuven overweegt het gebouw van Interleuven aan te kopen voor een bedrag van €8.266.000. In de gemeenteraad van juni werd deze aankoop, dankzij de tussenkomst van de N-VA, uitgesteld omdat essentiële attesten ontbraken. Inmiddels is het EPC-certificaat toegevoegd, waaruit blijkt dat het gebouw niet eens aan het minimale label voldoet. Dit roept opnieuw vragen op over de reële waarde van het pand en de rechtvaardiging van de aankoopprijs.
Fractievoorzitter en lijsttrekker Zeger Debyser stelt: “Hoewel het EPC-certificaat nu beschikbaar is, voldoet het gebouw niet eens aan de minimumvereisten. Dit werpt nieuwe vragen op over de verkoopprijs. Als het antwoord in de commissie klopt, namelijk dat het gebouw gesloopt moet worden, betekent dit dat de stad 8 miljoen euro betaalt voor de grond alleen. Dit komt neer op €5689 per vierkante meter, wat buitensporig hoog is. Bovendien, zo vlak voor de verkiezingen, lijkt dit een onverantwoorde en peperdure aankoop.”
Alfons Roebben, kandidaat-gemeenteraadslid, voegt hieraan toe: “De verkoper beweert dat er geen overstromingsrisico is, terwijl in 2001 een meter water in de garages stond, wat nog steeds zichtbaar is. De wateroverlast op 1 augustus dit jaar bevestigt dat het gebouw kwetsbaar is. Het is onverstandig om Bruul2.0 te bouwen op een locatie die vatbaar is voor overstromingen, wat ingaat tegen alle principes van klimaatadaptatie.”
Debyser en Roebben concluderen: “De heraangelegde Vismarkt, met shop&go-parkeerplaatsen voor de handel in de Mechelse straat en behoud van bovengrondse parkeerplaatsen langs de Dijle voor bewoners, maakt de noodzaak van een extra parking overbodig. Gezien een privépartner de parking moet bouwen en exploiteren, zullen de parkeertarieven waarschijnlijk zeer hoog zijn. N-VA blijft dan ook tegen het Bruul2.0-project gekant.”